Craved for a rojak pasembor during Ramadhan just like the one our pakcik kantin at school used to make during the weekends. Got this recipe from myresipi.com - tried a few times already with wonderful results and praises from Mr S and friends. Just had to share it with you!
p/s: Our pakcik kantin left out the cucur kelapa and added things like tempe and kacang panjang rebus...so that's exactly what I did!
p/s: Our pakcik kantin left out the cucur kelapa and added things like tempe and kacang panjang rebus...so that's exactly what I did!
Bahan-bahan
**Bahan cucur udang**- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan udang
- 2 biji bawang kecil
- 1 sudu besar cili boh
- garam
- air untuk bancuh tepung
- 1 1/2 sudu kecil baking powder
**Bahan cucur kelapa**
- 1 cawan tepung gamdum
- 3/4 cawan kelapa (saya guna kelapa kering jerr)
- garam
- air untuk membancuh
**Bahan kuah**
- 1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
- 2-3 biji bawang kecil
- 1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
- Sedikit kicap
- Air untuk kuah
- 1/2 cawan kacang tumbuk
- minyak untuk menumis
- gula merah & garam secukup rasa
**Bahan lain**
- 3 biji kentang sederhana besar
- 4 biji telur
- 4 keping tauhu
- 1 biji timun
- 1 biji sengkuang
- sedikit taugeh
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
- Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
- Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
- Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
- Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk leper, kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.
- Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek.
- Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya.
3 comments:
urgghh!!!! Rojak pakcik kantin!!!!! sedaaaaaapnya!!! K.Ibah ni buat orang terliuq jek!! nampak menarik tuh! yummmmm....
during my first trimester, i craved for cucq udang and that kuah...during my induction course in Johor, a friend took me and gang to this stall...memang sedap...but that night...all the delicious food sume klua balik..;) then during ramadhan, i tried to do myself, but the cekodok was all soggy when its time for break fast...:(..will try your recipe pulak. wish me luck.
wow .. i am so jealous!!! i must pick up all these local dish and try ..
happy monday halwafy!
Post a Comment