Monday, November 12, 2007

Pasembor

Craved for a rojak pasembor during Ramadhan just like the one our pakcik kantin at school used to make during the weekends. Got this recipe from myresipi.com - tried a few times already with wonderful results and praises from Mr S and friends. Just had to share it with you!

p/s: Our pakcik kantin left out the cucur kelapa and added things like tempe and kacang panjang rebus...so that's exactly what I did!

Bahan-bahan

**Bahan cucur udang**
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan udang
  • 2 biji bawang kecil
  • 1 sudu besar cili boh
  • garam
  • air untuk bancuh tepung
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder

**Bahan cucur kelapa**
  • 1 cawan tepung gamdum
  • 3/4 cawan kelapa (saya guna kelapa kering jerr)
  • garam
  • air untuk membancuh

**Bahan kuah**
  • 1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
  • 2-3 biji bawang kecil
  • 1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
  • Sedikit kicap
  • Air untuk kuah
  • 1/2 cawan kacang tumbuk
  • minyak untuk menumis
  • gula merah & garam secukup rasa

**Bahan lain**
  • 3 biji kentang sederhana besar
  • 4 biji telur
  • 4 keping tauhu
  • 1 biji timun
  • 1 biji sengkuang
  • sedikit taugeh
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
  2. Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
  3. Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
  4. Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
  5. Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk leper, kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.
  6. Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek.
  7. Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya.

3 comments:

Yan said...

urgghh!!!! Rojak pakcik kantin!!!!! sedaaaaaapnya!!! K.Ibah ni buat orang terliuq jek!! nampak menarik tuh! yummmmm....

M-O-M said...

during my first trimester, i craved for cucq udang and that kuah...during my induction course in Johor, a friend took me and gang to this stall...memang sedap...but that night...all the delicious food sume klua balik..;) then during ramadhan, i tried to do myself, but the cekodok was all soggy when its time for break fast...:(..will try your recipe pulak. wish me luck.

mudpie said...

wow .. i am so jealous!!! i must pick up all these local dish and try ..

happy monday halwafy!